Belastingen op auteursrechten (update)

Op 4 september vorig jaar heeft de fiscus een omzendbrief Ci.RH.231/631.675 gepubliceerd over de bepaling van het deel van de vergoeding of het loon van auteurs, zelfstandigen of werknemers, dat geen vergoeding is voor geleverd werk maar voor de overdracht van auteursrechten. De vergoeding voor overdracht van rechten wordt belast als roerende inkomsten aan het tarief van (15%), terwijl de vergoeding voor het geleverde werk belast wordt als beroepsinkomsten (tot 50%).

Volgens de omzendbrief van 4 september 2014 was het aan de partijen om de verhouding tussen de twee vergoedingen contractueel vast te leggen.

In een advies van 18 februari ll. heeft de rulingdienst een overzicht gepubliceerd van het aandeel roerend inkomen voor een aantal categorieën van werken zoals fotografie (van 1/3de voor éénmalige publicatierechten van werken in opdracht tot 100% voor stockbeelden), journalisten in dienstverband (25%) en auteurs van boeken of software die vergoed worden met een percentage van de omzet (100%).

De rulingdienst preciseert evenwel dat de opgesomde verhoudingen vrij algemeen zijn opgesteld, gebaseerd zijn op reeds aan haar voorgelegde overeenkomsten, en louter indicatief zijn en dat er verder steeds geval per geval beoordeeld dient te worden.

De rulingdienst respecteert daarmee minstens de letter van de omzendbrief Ci.RH.231/631.675. Voorlopig is het advies van de rulingdienst opnieuw ingetrokken, precies om het af te stemmen op de omzendbrief.

 

Luc Van Caneghem

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *