Sabam factureert embedding ondanks Europees arrest

Op 21 oktober 2014 heeft het Europees Hof van Justitie geantwoord op de vraag of voor embedding (inline linking of framing) toestemming nodig is van de auteur van het werk waarnaar gelinkt wordt. Embedding laat een gebruiker toe door een link op één webpagina een bestand op een andere pagina te zien zonder de indruk te krijgen de eerste pagina te verlaten. Een bekende toepassing is het doorklikken naar een filmpje op YouTube.
Het Europees Hof had al eens beslist (vb.: op 13 februari van 2014) dat voor embedding geen toestemming van de auteur vereist is en het heeft dat standpunt nu herhaald.

Er is volgens het hof slechts toestemming nodig voor de ‘mededeling aan het publiek’ van een werk dat al publiek gemaakt is (zoals bij een filmpje dat al op YouTube staat) indien er andere technische middelen worden gebruikt dan voor de oorspronkelijke mededeling aan het publiek of indien de mededeling gebeurt aan een nieuw publiek. Bij embedding is er al een mededeling geweest aan hetzelfde publiek (internetgebruikers) en met dezelfde technische middelen.

Als voor embedding geen toestemming van de auteursrechthebbende vereist is, kan er ook geen auteursrecht voor verschuldigd zijn. Auteursrecht is immers een vergoeding in ruil voor een toestemming.
De collectieve beheersvennootschappen voor auteursrechten zoals Sabam zouden daarom ook geen auteursrechten mogen aanrekenen voor embedding. Nochtans blijkt in ieder geval Sabam gewoon verder te factureren voor embedded filmpjes die volgens het Europees Hof geen mededeling aan het publiek zijn. U kan daarom maar beter met een waakzaam oog over uw laatste Sabam factuur gaan.

Luc Van Caneghem,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *